Vo Varšave si pripomenuli 70. výročie povstania v gete

19.04.2013 Celý región

Varšava (TASR) - Sirény a kostolné zvony sa dnes ozvali vo Varšave, kde si pripomenuli 70. výročie začiatku povstania vo Varšavskom gete.
Oficiálne štátne spomienkové podujatie sa konalo pri pamätníku hrdinov z geta za účasti poľského prezidenta Bronislawa Komorowského, predstaviteľov mesta a dvoch členov židovského odbojového hnutia, ktorí prežili potlačenie povstania.
Po celej Varšave sa objavili poľské a mestské vlajky na autobusoch, električkách a verejných budovách v rámci snahy úradov povzbudiť Poliakov, aby si pripomenuli bojovníkov z geta a utrpenie Židov počas druhej svetovej vojny, informovala tlačová agentúra AP. Varšavská radnica oznámila, že kostolné zvony v metropole zazneli pri príležitosti výročia povstania vôbec po prvý raz.
Spomienky sa konajú presne 70 rokov po tom, ako približne 750 slabo vyzbrojených Židov začalo 19. apríla 1943 ozbrojený odpor proti nemeckým nacistickým jednotkám, ktoré obyvateľov geta posielali do koncentračných táborov. Povstanie potlačili v máji a geto vypálili a zrovnali so zemou. O život prišlo približne 7000 Židov, väčšina zahynula pri požiaroch, a 50.000 ďalších previezli do vyhladzovacieho tábora Treblinka.
"Nacisti urobili z geta peklo na Zemi," povedal Komorowski v prejave.
Spomienky na výročie sa začali vo štvrtok večer kultúrnymi podujatiami, okrem iného vystúpením Izraelského filharmonického orchestra.
 

Vyberte región